Izrada pločica peglanjem !!!
 
Sa malo truda i jeftine opreme može se doći do odličnih rezultata izrade tiskane pločice. Vjerojatno je svatko čuo za postupak peglanja i ovdje će ga opisati. Ovaj sam postupak nakon mnogo isprobavanja doveo do savršenstva te želim mnogima uštediti na vremenu koje bi gubili na raznim pokusima.
Materijal koji nam je potreban je običan CB laserski printer, ženina pegla (ili mamina), vodikov peroksid, solna kiselina, naravno i tiskana pločica (hi). Superfina žica za pranje posuđa.
Kombinaciju vodikovog peroksida i solne kiseline neću objašnjavati jer ovisi o postotku, ali recimo obična kuhinjska solna kiselina i 12 ili 20% peroksid i kombinacija je negdje oko 1/5 peroksia i 4/5 solne ako je peroksid 20%.
Obavezno za printanje vam treba foto papir recimo kao ovaj na slici. 100 listova u paketu je oko 85 kn.
Tiskanu pločicu treba dobro izribati tom finom žićanom krpicom, i nakon toga obavezno malo namoćiti čistu maramicu u alkohol i bakreni dio oprisati da se ukloni prašina.
 
Peglu nastavimo na nešto više od 2/3 i kada se zagrije na pločicu stavimo tisak na papiru i prvo lagano pređemo peglom da se papir primi za bakar a onda stavimo cijelu peglu na pločicu i pritisnemo i tako držimo 20 sekundi. Nakon toga vrhom pegle kružimo po pločici barem još 2 minute s time da ponekad opet stavimo cijelu površinu na peglu i pritisnemo na par sekundi.
 
Nakon toga pričekati da se pločica ohladi , pripremiti mlake vode i pločica se ubaci unutra na namakanje petnajstak minuta.
 
Ogulimo prvi sloj papira koji se dade i opet stavimo malo na namakanje.
 
Lagano prstom pritiskati i strugati papir (ne sa noktom) i povremeno namakati u vodu da ide lakše.
 
Kada je pločica komplet očišćena staviti na jetkanje.
 
Izgled nakon jetkanja.
 
Pločicu dobro prebrusiti onom istom finom žičanom krpicom od prije da se skine foto prah i onda na bušenje....
 
Nakon malo vježbe zasigurno će vas iznenaditi rezultati koji se mogu dobiti ovakvim načinom izrade pločica. Nakon ovog jedini problem će biti izrada kutije !!!!